Sarianna Mankki: Hiili pilaa ilmaston ja sijoitukset

Myrskyvaroitus/syyskuu 24, 2014

Öljyjätti Exxon julkisti vastikään kaksi raporttia, joissa yhtiö arvioi ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä toiminnalleen. Pääviesti oli, että ilmastonmuutos tai sen torjumistoimet eivät estä yhtiötä hyödyntämästä kaikkia fossiilisten polttoaineiden varantojaan.
Raporteilla yhtiö pyrki vahvistamaan sijoittajien luottamusta siihen, että sen liiketoiminta on kannattavaa myös tulevaisuudessa.

Ilmastoriskien arvioimista vaatineelle sijoittajakoalitiolle tämä ei riittänyt.Koalition mukaan Exxon väisti kysymyksen öljy- ja kaasuvarantojensa muuttumisesta arvottomiksi ja asettaa siten osakkeenomistajiensa sijoitukset vaaraan.

Moni sijoittaja on tullut samaan tulokseen: sijoittaminen fossiilisia polttoaineita tuottavien yritysten osakkeisiin, yrityslainoihin tai suoraan öljyyn, kivihiileen ja kaasuun on riskialtista maailmassa, joka pyrkii eroon hiilestä. Lähes kaikki maailman maat ovat yhdessä luvanneet rajoittaa ilmaston lämpenemisen enintään kahteen asteeseen, ja päätöksiä myös pannaan toimeen.

Jos kahdessa asteessa halutaan pysyä, ihmiskunta ei voi polttaa kaikkia fossiilivarantoja, jotka niitä tuottavilla yhtiöillä on omistuksessaan. Carbon Tracker Initiative on arvioinut, että tunnettujen varantojen koko ylittää noin viisinkertaisesti määrän, joka on turvallista polttaa. Neljä viidennestä on siis jätettävä maahan.

Sijoittajien kannalta tämä tarkoittaa, että yhtiöiden osakkeissa on rutkasti ilmaa. Carbon Tracker Initiativen mukaan fossiiliyhtiöt käyttävät seuraavan vuosikymmenen aikana uusien fossiilivarantojen etsimiseen ja kehittämiseen yli 6000 miljardia dollaria, summan, joka voi siis kokonaisuudessaan tai osittain mennä hukkaan. Ilmastonmuutoksen taloudellisia vaikutuksia tutkinut Nicholas Stern onkin verrannut hiilikuplaa viime vuosien finanssikriisiin.

Onneksi likaisille sijoituksille on vaihtoehto: uusiutuvan energian hinnat ovat laskussa ja muodostavat yhä houkuttelevamman sijoituskohteen suhteessa hiileen. Sijoitusten vetäminen pois fossiilisista polttoaineista ei juurikaan lisää riskiä, ja hiilivapaat sijoitukset ovat pärjänneet yhtä hyvin tai paremmin kuin markkinoiden keskiarvo.

Erityisesti isojen institutionaalisten sijoittajien, kuten eläkerahastojen, olisi tämän tiedon valossa syytä pohtia sijoituskohteitaan uudelleen ilmastonäkökulmasta. Hiili-intensiivisiin kohteisiin sijoittaminen ei ole ympäristöllisesti eikä taloudellisesti kannattavaa.

Sarianna Mankki on Rahat pois fossiilisista -kampanjan aktiivi. Kampanja vaatii sijoittajia vetämään sijoituksensa pois suurimmista fossiilisia polttoaineita tuottavista yhtiöistä.

Saatat tykätä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommenttisi*

Your Name*

Website*