eskov-300x300

Esko Valtaoja: Maailmanloppuennusteen voi toistaiseksi perua

Myrskyvaroitus/marraskuu 27, 2016

”Maailman mitassahan kaikki menee päin helvettiä, eikä kestävään kehitykseen enää ehditä siirtyä.”

Taas yksi uusi tuomiopäivän profeetta, tällä kertaa poliitikoksi yleensä suhteellisen fiksuja puhuva Erkki Tuomioja 70-vuotishaastattelussaan. Voi, voi, Erkkiseni. Joskus kannattaisi nostaa katse vähän avarampiin sfääreihin. Päivänpolitiikassa kenties kaikki menee päin helvettiä, ainakin jos päivän otsikoihin on luottamista, mutta niinhän kaikki on aina mennyt ja tässä sitä kuitenkin ollaan ja voidaan paremmin kuin koskaan ennen.

Miten maailmassa todella menee? Yksi pieni uutinen, joka ei juuri mediaa kiinnostanut, kertoi sen selkeästi. Pari viikkoa sitten tutkijaryhmä julkaisi maailman johtavassa tiedelehdessä Naturessa arvion ekologisen jalanjälkemme muutoksesta viime vuosikymmeninä – miten maapallolle aiheuttamamme rasitus on muuttunut vuosina 1993–2009. Tuona aikana maailman väkiluku kasvoi 23 prosenttia ja talous 153 prosenttia. Väestönkasvusta huolimatta miljardit ihmiset saavuttivat yhä paremman ja inhimillisemmän elämän köyhyyden vähentyessä maailmanlaajuisesti.

Mutta entäpä se kestävä kehitys? Tuhoammeko maapallon pelastaessamme ihmiskunnan? Tässä tulevat ne hyvät uutiset, joiden olisi järjellisessä maailmassa pitänyt olla median ykköslööppeinä: ekologinen jalanjälkemme kasvoi samana aikana vain yhdeksän prosenttia. Aikamoinen saavutus! No, totta kai se menee vielä toistaiseksi väärään suuntaan, mutta melkein mittatappioihin mahtuvalla lisärasituksella olemme yli kaksinkertaistaneet vaurautemme ja hyvinvointimme.

Yhdeksästä prosentista nollaan ja jalanjäljen pienenemiseen ei ole enää kovin pitkä matka. Itse asiassa, kuten tutkijat totesivatkin, sangen monissa kehittyneissä, hyvin toimivissa maissa jalanjälki on jo kutistumassa talouskasvusta huolimatta. Meillä on vielä aikaa, maailmanloppu on peruttu taas kerran.

Miten muutamme jalanjälkemme etumerkin? Se on sinun asiasi, ja minun asiani, meistä jokaisestahan se lähtee.

Sitran uunituoreen raportin mukaan pelkästään kuluttajien (siis sinun ja minun, hei!) järkevillä arjen valinnoilla voidaan kattaa kolmannes tavoitelluista päästövähennyksistä. Yksi tapa päästä vauhtiin on käydä tekemässä Myrskyvaroitus ry:n sivuilla henkilökohtainen ilmastolupaus: teen parhaani pienentääkseni hiilijalanjälkeäni. Sivuilta löytyy myös oman jäljen laskuri ja vinkkejä sen pienentämiseen – ja vielä rahaa säästäen!

Seuran kolumnistit ovat tässäkin edistyksen etujoukkoa: ainakin minä ja Jennin nyksä olemme jo lupauksen tehneet.

Esko Valtaoja

Kirjoittaja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori ja Myrskyvaroitus – Storm Warning ry:n hallituksen jäsen.

Alkuperäinen kolumni on ilmestynyt Seura-lehdessä 37/2016

Saatat tykätä