Eletään ihmisiksi – tehdään ilmastotekoja!

Myrskyvaroitus/maaliskuu 24, 2017

Pyysimme Ilmastolupauksen tehneitä kertomaan, minkälaisia ilmastotekoja he arjessaan tekevät. Ne voivat olla miten pieniä tai suuria tahansa. Ilmastolupauksen allekirjoittaneet ovat asettaneet tavoitteekseen hiilijalanjälkensä pienentämisen puoleen kymmenessä vuodessa. Ajattelutapa muuttuu ja alkaa vaikuttaa valintoihin yllättävän nopeasti. Tulokset myös näkyvät – sekä kukkarossa että kunnossa!

Julkaisemme tarinoita ja esimerkkejä kotisivullamme sitä mukaa kun niitä saamme. Kerro omista kokemuksistasi, jaa idoita kanssamme. Lähetä tarinasi osoitteeseen mail@myrskyvaroitus.fi, tai postaa tunnuksilla #ilmastolupaus #climatepledge. www.climatepledge.global.


Eletään ihmisiksi – tehdään ilmastotekoja #ilmastolupaus #climatepledge

“Espoolaisena kiireisenä perheenisänä kuljen autolla töihin ja kuskaan lapsia harrastuksiin. Matkustan työn vuoksi paljon ja lomallakin lähden usein maailmalle. Pihvikin maistuu hyvältä. Vastuuton hiiliporsastelija siis!

Koin pitkään huonoa omaatuntoa asiasta ja vuonna 2006 EU:n päästökaupan alettua suunnittelin jopa yksityisille päästöoikeuksia myyvän yrityksen perustamista. Näin olisin neutraloinut omatkin päästöni teollisuudessa, missä se tuntui helpommalta kuin omassa arjessani. No, usein suunnitelmat jäävät suunnitelmiksi – niin tälläkin kertaa.

Nyt voin onneksi kantaa korteni kekoon toimimalla Myrskyvaroitus ry:n hallituksessa. Myrskyvaroituksen Ilmastolupaus nostaa esille meistä jokaisen mahdollisuuden vaikuttaa ilmastonmuutokseen – oman päivittäisen elämämme puitteissa. 

Omassa arjessani olen ilmastolupauksen myötä tehnyt seuraavia toimenpiteitä. Sähkölämmitteinen kotini lämpenee uusiutuvalla energialla tuotetulla sähköllä. Perheen autojen päästöt kompensoidaan Intiassa tehtävällä aurinkovedenlämmittimen kehittämistyöllä. Sen sijaan, että vettä lämmitetään polttamalla hiiltä, se lämmitetään auringon energialla päivän aikana. Intia on vaimoni toisena kotimaana minulle merkittävä, joten valitsin sen kohteekseni useista hyvistä vaihtoehdoista. YK:n Climate Neutral Now -portaalista voit etsiä itseäsi puhuttelevan tavan kompensoida päästöjäsi. Muutamalla kympillä vuodessa kompensoit jo paljon!

Lämmittämällä uusiutuvalla energialla ja kompensoimalla autoilun päästöt pienensin hiilijalanjälkeäni jo yli puolella. Seuraavat omat askeleeni kohti päästöneutraaliutta ovat sopivan kohteen löytäminen lentomatkojen kompensoimiseen ja oman ruokavalioni hiilijalanjäljen pienentäminen. Pieniä valintoja arjessa, eikä kustannuksiltaan kohtuuttomia.

Kun lapsenlapseni aikanaan kysyvät minulta ”Mitä sinä, Ukki, teit ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi?”, minulla on ainakin mahdollisuus kertoa heille muutama esimerkki hyvällä omatunnolla.” –  Tuomas Auvinen, Myrskyvaroitus ry, vpj.


“Volvoomme vm 2003, malli V70 farmari, asennettiin helmikuussa biokaasusäiliö. Nyt ajamme biokaasulla lähes aina 🙂 Ei kuitenkaan meinata ajaa autolla enempää kuin ennenkään, edelleenkin joukkoliikenne on ykkösvalinta. Käynnistyksessä auto käyttää hetken bensaa (n. 1 km kylmillä säillä) kunnes kaasu on lämminnyt 40-asteeseen. Vaihto bensasta kaasuun tapahtuu automaattisesti. Mittarista vaihdekepin luona huomaa vaihdoksen. Laskimme, että investointi tuo rahat takaisin muutamassa vuodessa, koska biokaasu maksaa noin 30 % vähemmän kuin bensa. Tankkauspisteitä on Helsingissä ainakin Tattarisuolla, Roihupellossa, Ruskeasuolla ja Kalasatamassa. Nyt ajamme maalle Kangasniemelle paremmalla omallatunnolla kuin koskaan! Täällä on lähimmät tankkauspaikat Joutsassa ja Laukaan puolella Kalmarin tilalla. Jyväskylään on kuulemma tulossa. Mitä useampi konvertoi autonsa, sitä nopeammin tankkauspaikat lisääntyvät. Biokaasulaitteiston voi asentaa kuta kuinkin mihin bensa-autoon tahansa. Jätteet hyötykäyttöön ja lähes päästötöntä menoa. Suosittelemme lämpimästi!” – Ava Numminen


“Olen siirtynyt joukkoliikenteen varaan. Kävelemälläkin pääsee moneen paikkaan. Hiilijalanjälkimittaus paljasti: tilava asuntoni on kohtuuton ilmastokuormittaja. Muutin pienempään asuntoon, laskin sisälämpötilaa ja ompelin vanhoja vaatteita hyödyntämällä lämpimän kotiasun talvikuukausiksi. Pyrin suosimaan paikallisesti tuotettua, avomaalla kasvatettua kasvisruokaa.” – Jaana Hallamaa”Vertailukohtana on käytetty vuotta 2014. Vuonna 2016 päästöt olivat kolmen hengen taloudessamme sähkön kulutuksen, lämmityksen ja liikenteen osalta laskeneet 42%. Tähän on päästy säästämällä (käyttövesi, valaistus LED-lampuiksi, huonelämpötilan laskeminen), uusilla ilmalämpöpumpuilla sekä bensahybridiautolla. Nykyään myös kompostoimme ja kierrätämme paremmin. Sähkösopimus on ympäristösähkö ja loput taloutemme päästöt sekä toiminimeni elinkeinotoiminnasta tulevat päästöt kompensoin ja harrastusluonteisesti istutan puita. Tulevaisuudessa uusin lämminvesivaraajan sekä hankin aurinkopaneeleita ja/tai -keräimen.” – Martti Rajamäki

Saatat tykätä