Myrskyvaroituksen vuosikokouksessa vieraillut Emma Kari korosti taiteen roolia ilmastotoimissa

Myrskyvaroitus/toukokuu 2, 2022
Ympäristöministerin mukaan luovat alat ovat kulttuurinmuutoksen eturintamassa ilmastokriisin vastaisessa taistelussa. Luovien alojen supervoima on saada ihmiset kokemaan, kokeilemaan ja miettimään, millaista maailmaa kohti me haluamme kulkea. Puheessa nousi esiin myös ilmastoliikkeen ja kansalaisjärjestöjen vahva rooli ilmastopolitiikassa.
Myrskyvaroituksen vuosikokouksen käynnisti ympäristöministeri Emma Kari, joka piti herättelevän puheen Suomen ympäristöpolitiikan nykytilasta, Ukrainan sodasta sekä kulttuurin merkityksestä ilmastokriisin vastaisessa taistelussa.
“Elämme nyt tilanteessa, jossa ympäristöpolitiikka on kiinteä osa myös Suomen turvallisuuspolitiikkaa ja suomalaiset haluavat tehdä enemmän Ukrainan auttamiseksi”, Kari aloitti.
Ympäristöministeri muistutti, että Ukrainan tukemisen lisäksi eurooppalaiset ostavat jatkuvasti öljyä ja kaasua Venäjältä ja näin rahoittavat Venäjän sotaa Ukrainassa. Tilanne ei ole kestävä moraalisesti eikä ulko- ja turvallisuuspolitiikan näkökulmasta. Hallitus pyrkiikin vauhdittamaan investointeja fossiilisesta energiasta luopumiseen yli 85 miljoonan euron puhtaan tulevaisuuden paketilla.
“Luvassa on hankkeita puhtaiden hankkeiden luvitukseen, fossiilittomaan liikenteeseen, energiatehokkuuteen ja puhtaaseen energiatuotantoon”, Kari luetteli.
“Venäjän fossiilienergiasta luopuminen vauhdittaa entisestään sitä murrosta, joka etenee jo muutenkin vauhdilla.”
IPCC on arvioinut että puolet ihmiskunnasta asuu ilmastokriisille haavoittuvilla alueilla. Kuivuus ja myrskyt asettavat ruokaturvan ja puhtaan veden vaaraan. Ympäristöministerin mukaan tarvitaan tehokkaita, nopeita ja laaja-alaisia sopeutumistoimia.
“IPCC antaa ansaittua tunnustusta myös kansalaisliikkeille ilmastokriisin torjumiseksi”, Kari korosti:
“On selvää, että ilman ilmastoliikettä, Suomessa ei olisi ollut ilmastovaaleja 2019 eikä hallitusohjelmaan olisi koskaan kirjattu hiilineutraaliustavoitetta vuodelle 2035. Iso kiitos kaikille teille tästä isosta työstä.”
Parhaillaan avoimella lausuntokierroksella ovat sekä työ- ja elinkeinoministeriön koordinoima ilmasto- ja energiastrategia, että maa- ja metsätalousministeriön koordinoima maataloussektorin ilmastosuunnitelma.
“Kannustan, tietenkin teidän koko yhdistystänne, mutta myös ihan jokaista perehtymään näihin suunnitelmiin ja arvioimaan niitä myös kriittisesti ja miettimään, mitkä ovat niitä asioita, jotka nyt kannattaa tehdä.”
Karin puheessa korostui taiteen kirittävä ja voimauttava rooli ilmastotoimissa.
“Suoraan hiilijalanjälkeen vaikuttamisen lisäksi luovilla aloilla on olemassa vähemmän puhuttu supervoima – luovien alojen voima saada ihmisiä kokeilemaan ja kokemaan asioita eri tavalla kuin ennen. Luovien alojen voima on kyky saada ihminen ajattelemaan.”
Ympäristöministeri puhui luovien alojen tunnevallasta. Taide riipii sielun syvimpiä sopukoita myöten ja tarjoaa mahdollisuuden peilata maailmaa ja nähdä tulevaan. Tunnevalta on innostamista ja voimaantumista kauneuden ja yhteisöllisyyden äärelle. Taide näyttää maailman sellaisena kuin se voisi olla ja saa ihmisen ajattelemaan: tuossa minäkin haluan olla mukana. Ministeri mainitsi puheessaan mm. Biolapset, Myrskyvaroituksen podcastit sekä Von Hertzen Brothers yhteistyön Luonnon perintösäätiön kanssa.
Kari puhui myös kulttuurista voimana, joka luo muutosta:
“Voisiko kulttuuri ohjata meitä miettimään, millaista on hyvä elämä joka ei perustu kulutukseen, vaurastumiseen ja kiireeseen vaan sivistykseen kohtuuteen ja kokemuksiin esimerkiksi luonnossa ja taiteen parissa?”
Ympäristöministeriössä käynnistyy luovien alojen toimijoiden ekologisen kestävyyden toimenpideohjelma.
Vuosikokouksessa vahvistettiin Myrskyvaroituksen hallitus kaudelle 2022-2023.
Timo Tyrväinen, pj. (VTT, Certified Business EconomistTM, muusikko)
Leo Stranius, vpj (toimitusjohtaja)
Olavi Uusivirta (muusikko, näyttelijä)
Kira Hagström (advisor/Miltton)
Minka Kuustonen (näyttelijä)
Kerttu Kotakorpi (meteorologi)
Kirsi Takala (tuotepäällikkö/Bauer Media)
Leo Stranius (toimitusjohtaja, kaupunginvaltuutettu)
Esko Valtaoja (emeritusprofessori, tähtitiede/Turun yliopisto)
Svante Suominen (ohjelmistoyrittäjä/Web-veistämö , pipolätkälähettiläs/Save Pond Hockey)
Saatat tykätä