Ilmastoteatteri auttaa luomaan yhteistä tulevaisuutta

Myrskyvaroitus/kesäkuu 21, 2023

thumbnail_Ilmastoteatteri

Turun Kaupunginteatterissa toteutettiin eduskuntavaalien alla Ilmastoratkaisujen ilta yhdessä Turun Kaupungin, CLC:n ja ArtSensen kanssa. Mukana oli myös Myrskyvaroitusyhdistyksen jäseniä ja taiteilijoita.

Tilaisuus oli kolmiosainen ja koostui päättäjäpaneelista, poliitikkopaneelista ja Ilmastoteatterista, jossa aiheena oli fiktiivisen Fasadi Floors nimisen yrityksen vihreä siirtymä. Saimme koolle noin 120 yritysjohtajaa, poliittista päättäjää ja ilmastoasiantuntijaa, ja vastaamme innostuneen vastaanoton.

Toimme teatterin politiikkaan ilman puoluepolitiikkaa – ilmastonmuutos kun ei tunnusta poliittista väriä eikä ideologisia raja-aitoja. Taiteilijoina olemme sillanrakentajia ja tehtävämme on havahduttaa pohtimaan myös niitä vaikeimpia kysymyksiä, joihin ei ole helppoja vastauksia. Halusimme luoda Ilmastoteatterilla tasavertaisen tilan dialogille, jossa jokaisen ääni ja osallisuus on tärkeä. Haasteet kun ovat aivan liian suuria yksittäisten tahojen ratkaistavaksi.

Teatteriin liittyy monenlaisia mielikuvia, riippuen keneltä kysyy. Harvemmin ajatellaan, että se on myös vahva yhteisöllisen oppimisen ja demokratian toteutumisen väline. Siihen nähden taiteilijoiden osaaminen on alihyödynnetty resurssi yhteiskuntamme kehittämisessä ja uudistamisessa. Teatteri toimii, koska siinä yhdistyvät tiedon, tunteen, toiminnan ja merkityksen tasot. Taitavien näyttelijöiden avulla teatteri kytkettynä käyttäytymistieteisiin, vihreän siirtymän mahdollisuuksiin ja taiteen menetelmiin voi muuttaa yksilöä ja yhteiskuntaa. Parhaimmillaan se näkyy päätöksenteossa ja tulevassa hallitusohjelmassa.

Ilmastoteatteriyhteistyö työelämäprofessori Jouni Kerosen kanssa on ollut vuosien varrella erittäin inspiroivaa. Jounin käsialaa käsikirjoituksessa on huikea insinöörivisio kokonaan uudesta P2X liiketoiminnasta, johon vanha muovimattoihin perustuva fiktiivinen yrityksemme siirtyy esityksen aikana. Jounilla on myös kyky osoittaa piileviä mahdollisuuksia ja valaa uskoa ihmisiin. Toivoon pohjautuva toiminta pitää liikkeessä. Liike on lääke myös ilmastoalakuloa vastaan, samoin oman ammatillisen osaamisen suuntaaminen merkitykselliseen työhön. Tarvitsemme ilmastolähettiläitä, joita yritykset ymmärtävät, ja jotka osaavat nähdä myös taiteilijoiden arvon osana ilmastotyötä.

Jouni Keronen kertoo Ilmastoteatterin syntyvaiheista:

”Kun näin aikoinaan Juha Jokelan mainion Mobile Horror – esityksen rupesin miettimään, että voisiko ilmastoasioista olla vastaava. Näyttelijä Niina Nurmisen kanssa sitten lähdimme tätä ideaa kehittämään ja päädyttiin toteuttamaan Ilmastoteatterin interaktiivisen Forum-teatterin keinoin. Vuonna 2014 tehtiin Niinan johdolla ensimmäiset versiot ammattinäyttelijöiden kanssa. Uusimme nyt teatterin tämän hetken haasteisiin. Saimme Turun esityksestä erittäin positiiviset palautteet. Useat katsojat kommentoivat, että teatteri käsittelee juuri sellaisia asioita, joista yrityksissä tällä hetkellä keskustellaan. Konsepti on nyt kaikkien kiinnostuneiden hyödynnettävissä.”

Niina Nurminen

Ilmastoteatteri Case P2X Products pähkinänkuoressa:

Kansainväliseen Forum-prosessiin pohjautuva interaktiivinen ideointi- ja keskustelufoorumi kutsuu ammattinäyttelijöiden esittämän case-tarinan avulla ratkomaan yrityksen haasteita ja auttaa luomaan yhteistä tulevaisuuden suuntaa vihreässä siirtymässä.

Käsikirjoitus: Niina Nurminen ja Vera Kiiskinen, yhteistyössä Jouni Kerosen kanssa

Näyttelijät: Vera Kiiskinen, Minka Kuustonen, Taisto Oksanen ja Carl-Kristian Rundman

Tilaisuuden fasilitointi: Niina Nurminen

Tuotanto ja toteutus: ArtSense Oy 2023

Lisätietoa:

Niina Nurminen, niina.nurminen (at) artsense.fi , artsense.fi

Saatat tykätä