Ruokasalonki kutsui keskusteluun kestävän ruokatalouden murroksesta 20.9.

Blogi,Myrskyvaroitus/syyskuu 25, 2023

Ilmasto muuttuu ja ilmastokriisin vaikutukset ovat näkyvillä ympäri maailmaa. Yksi merkittävä ilmastokriisin eskaloitumiseen vaikuttava järjestelmä on ruokajärjestelmä. Se millaista ruokaa syömme, ei ole ainoastaan yksilön vastuulla.  Siitä huolimatta kuluttajat ovat keskeisessä roolissa muokkaamassa kaupan ja siten myös alkutuottajien päätöksiä.

Myrskyvaroitus ry ja IHME Helsinki järjestivät Puistokatu 4:n Jumppasalissa illan, jossa asiantuntijavieraat esittelivät ruokatalouden eri puolia. Keskustelun jälkeen livetilaisuuden osallistujilla oli mahdollisuus aistia planeettamme ensimmäisen ja viimeisen metsän tuoksuja Katie Patersonin To Burn, Forest, Fire -suitsukeseremoniassa.

Ruokasalonki1

Kestävä ruokavalio herätti monimuotoista ja innostunutta keskustelua. Jokainen puhuja lähestyi aihetta omasta näkökulmastaan. Myrskyvaroituksen puheenjohtaja Timo Tyrväinen esitteli teeman ja tutkimusprofessori Minna Kaljonen esitteli ruuantuotannon nykytilaa ja tulevaisuutta. Tutkija Pasi Pohjolainen avasi arvoja ja asenteita liittyen ruuantuotantoon ja ruuan kuluttamiseen ja vegaaniaktivisti Benjamin Pitkänen puhui siitä miten kaikkien olisi hyvä ryhtyä vegaaneiksi tai ainakin edistää vegaanista ruokavaliota. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että liharuuan kulutus pitää kääntää tiukkaan laskuun, jo ilmastokriisin torjumiseksi, mutta myös eettisistä syistä.

Ruokasalonki3

Ilta päättyi Suitsukeseremoniaan, jossa hiljennyttiin menneiden ja tulevien metsien tuoksuissa. Metsät ovat maailmanlaajuisesti merkittävässä roolissa ilmastonmuutoksen hidastajina ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjinä. Ruoantuotanto kuitenkin kaataa tällä hetkellä metsiä nopeammin kuin niitä ehditään suojella. Seremoniassa aistitaan planeettamme ensimmäisen ja viimeisen metsän tuoksuja.

Illan puheenvuorot ja keskustelu löytyvät täältä: Myrskyvaroituksen RuokaSalonki -stream klo 17:00-18:30 – YouTube

 

 

 

 

Saatat tykätä