Sinfonia Lahti käynnisti keväällä 2015 hankkeen, jonka tavoitteena on osallistua globaalin ilmastonmuutoksen hidastamiseen muuttamalla orkesterin toiminta asteittain hiilineutraaliksi. Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi käynnistetty projekti on nyt edennyt vaiheeseen, jossa orkesterin hiilijalanjälki on laskettu. Yhteistyössä Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) Lahdessa toimivan Ympäristötekniikan yksikön kanssa toteutettu hiilijalanjäljen laskenta perustuu elinkaariarviointiin, jonka LUT:n opiskelija, tekniikan kandidaatti Pilvi Virolainen teki diplomityönään. Työn ohjaajana toimi tutkijatohtori Ville Uusitalo ja tarkastajana professori Lassi Linnanen. Diplomityössä selvitettiin sinfoniaorkesterin merkittävimmät kasvihuonekaasupäästölähteet sekä kuinka toiminnan kasvihuonekaasupäästöjä voidaan vähentää ja kompensoida.
Yleisöyhteistyöllä kohti päästötavoitteita
Sinfonia Lahden hiilijalanjälkitarkastelussa on huomioitu omien toimintojen, kuten esiintymisen, levytysten, harjoittelun ja toimistotyön kasvihuonekaasupäästöjen lisäksi sen sidosryhmien, kuten asiakkaiden ja toimittajien, toiminnasta aiheutuvat epäsuorat kasvihuonekaasupäästöt.
Kuten ennakkoon saatettiin aavistaa, hiilijalanjälkilaskennassa Sinfonia Lahden merkittävimmäksi kasvihuonekaasupäästölähteeksi muodostui liikenne, jossa otettiin huomioon sekä henkilöstön työmatkaliikenne, konserttimatkat ja kiertueet että yleisön matkustaminen konsertteihin. Yleisön matkustaminen aiheuttaa noin 60 % Sinfonia Lahden hiilijalanjäljestä, mikä selittyy erityisesti yksityisautoilun yleisyydestä yleisön matkustusmuotona.
Toiseksi eniten kasvihuonekaasuja tuottaa energiankulutus, mikä kattaa noin 15 prosenttia sinfoniaorkesterin kokonaiskasvihuonekaasupäästöistä. Loput kasvihuonekaasupäästöistä muodostuvat esimerkiksi levyalbumien ja muiden oheistuotteiden valmistuksesta, käytöstä ja loppusijoituksesta.
Matkustaminen kuuluu orkestereiden elämään, eikä ole tarkoitus, että kansainvälinen toiminta pysähtyisi ilmastolupauksen antamiseen. Ilmastonmuutoksen hidastaminen on ennen kaikkea ennakkoluulottomien ja uusien ratkaisujen etsimistä. Sen sijaan, että matkustamisesta luovuttaisiin, on etsittävä mahdollisimman puhtaita matkustustapoja. Musiikkiteollisuudessa syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä voidaan vähentää jokaisessa sektorissa yhteistyössä eri alojen ja sidosryhmien kanssa.
Orkesterin ilmastotalkoilla yleisön tuki
Sinfonia Lahden yleisölle järjestettiin Sibelius-festivaalin yhteydessä kysely, jonka tarkoituksena oli selvittää heidän matkustustottumuksiaan sekä asenteita kasvihuonekaasupäästöjen kompensointiin liittyen. Kyselyyn vastanneista 52 % oli halukkaita ja loput melko tai jokseenkin halukkaita maksamaan enemmän konserttilipusta, mikäli hinnalla kompensoitaisiin tapahtuman kasvihuonekaasupäästöjä.
Kasvihuonepäästöjen kompensointimahdollisuuksia ovat hiilidioksidin sitominen ilmakehästä esim. istuttamalla puita, investoiminen energiatehokkaaseen tai puhtaaseen teknologiaan sekä päästökauppa. Kun päästöoikeuksia on myynnissä vähemmän kun teollisuus todellisuudessa tarvitsisi, joutuvat yritykset ja organisaatiot vähentämään omia kasvihuonekaasupäästöjään.
Orkesterin merkitys ilmastonmuutoksen hidastamiselle
Lahden kaupungin kokonaiskasvihuonekaasupäästöt muodostavat noin yhden prosentin Suomen kokonaiskasvihuonekaasupäästöistä. Kaupungin merkittävin kasvihuonekaasuja aiheuttava sektori on alueen kotitaloudet. Ne aiheuttavat vuodessa lähes satakertaisen määrän kasvihuonekaasupäästöjä verrattuna Sinfonia Lahteen, jonka hiilijalanjälki vastaa Lahden kokonaiskasvihuonekaasupäästöistä vain noin 0,3 prosenttia.
Sinfonia Lahden roolia ei silti pidä väheksyä. Musiikkiteollisuuden toimijat ovat vahvoja vaikuttajia. Ne voivat antaa esimerkin kasvihuonekaasupäästövähennysten asettamisesta ja kannustaa globaalisti sidosryhmiään ympäristövastuuseen. Musiikkiteollisuudella, kuten muillakin taiteen aloilla, on merkittävä rooli kuluttajien asenteiden ja käyttäytymisen muokkaamisessa. Vaikutus näkyy erityisesti nuorten keskuudessa.
Hiilivapaa Sinfonia Lahti -projekti jatkuu
Hiilijalanjäljen laskennan jälkeen hankkeen seuraava päämäärä on sitoutuminen ilmastolupaukseen, jossa asetetaan diplomityön selvityksen pohjalta kasvihuonekaasupäästöjen vähennystavoitteet. Sinfonia Lahti on aidosti halukas ja sitoutunut muuttamaan toimintansa asteittain hiilineutraaliksi.
Vähennysmahdollisuuksia on paljon. Hiilijalanjälkeä voidaan pienentää muuttamalla käyttötottumuksia, jolloin voidaan saavuttaa suoria kustannussäästöjä, esim. vähentämällä energian ja materiaalien kulutusta sekä tarvittavien hankintojen määrää. Kompensoinnin aiheuttamat kustannukset, kuten päästökauppaan tarvittavat varat, voidaan osin kerätä vapaaehtoisena osana lipun hintaa, yhteistyössä yleisön kanssa.
Hiilivapaa Sinfonia Lahti hankeen taustavaikuttaja on vuonna 2013 perustettu Myrskyvaroitus – Storm Warning ry, joka etsii aktiivisesti kulttuuri- ja taidealoilta kumppaneita ilmastonmuutoksen torjumiseen tähtäävään työhön. Hiilivapaa Sinfonia Lahti -hankkeen fasilitaattoreina toimivat Myrskyvaroituksen perustajajäsenet, viestintä- ja tapahtuma-asiantuntija, FM Hannele Eklund ja energia-asiantuntija, TkT Jouni Keronen.
Hannele Eklund