IMG_3012

Hyvää päästötöntä päivää!

Myrskyvaroitus/syyskuu 21, 2016

Keskiviikkona, 21.9. vietetään kansainvälistä Päästötöntä päivää. Päivän juuret ovat Kanadassa, jossa sen ideoi Sealevel -niminen graafisen alan yritys vuonna 2008. Vähitellen kansainvälistyvän päivän alkuperäisen idean isä Ken Wallace ehdotti, että yhtenä päivänä vuodessa välttäisimme kaikenlaisten fossiilisten polttoaineiden käyttöä sekä suoraan että välillisesti (esim. hiilivoimalla tuotettu sähkö) ja antaisimme siten maapallolle hengähdystauon.

Päästötön päivä on ajoitettu lähelle syyspäiväntasausta, jolloin päivänvaloa on sekä eteläisellä että pohjoisella pallonpuoliskolla saman verran, niinpä vaikkapa sähkövalon tarve on suurin piirtein samankaltainen ympäri maailman. Päästötön päivä muistuttaa yksittäisen kansalaisen tekemien valintojen tärkeydestä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Suomessa Gaia Consultingin Sitralle tekemä tuore selvitys osoittaa, että kotitalouksien omien toimien merkitystä ei voi väheksyä suomalaisessa energiapolitiikassa. Laskelmien mukaan kotitaloudet voivat vähentää Suomen hiilidioksidipäästöjä omilla toimillaan vuosittain noin 5 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Määrä on merkittävä: se vastaa 9 prosenttia koko Suomen päästöistä vuonna 2015 ja selvityksen mukaan energiankäyttäjät voivat omilla toimillaan vastata noin kolmanneksesta Suomen päästövähennystarpeesta vuoteen 2030 mennessä (http://www.sitra.fi/uutiset/kuluttajien-valinnoilla-merkittava-rooli-paastotavoitteiden-saavuttamisessa) Selvitys on rajattu energian tuotantoon ja kulutukseen. Merkittävää lisäpotentiaalia saadaan muuttamalla käyttötottumuksia vähähiilisen ruoan, tavaroiden ja palvelujen hankkimisessa sekä liikenteen biopolttoaineitten laajemmalla käytöllä.

Omassa vuodenkierrossa päästötön päivä on mainio lisä allakkaan. Kuten muihinkin perinteeksi muodostuviin päiviin, siihen voi liittää traditioita: nauti joukkoliikenteestä, vietä kasvisruokapäivä ja tee etätöitä. Käy läpi kodin valaistus ja tee päätös vähäenergisiin led-valoihin siirtymisestä. Nyt voisit myös päivittää sähkösopimuksesi ja siirtyä vihreään sähköön.

Päästötön päivä on erinomainen oman hiilijalanjäljen tarkastelupäivä. Jos olet jo tehnyt ja tallentanut laskelmasi, käy kurkistamassa, miten tilanteesi ja toimenpiteesi ovat vaikuttaneet. Onko hiilijalanjälkesi pienentynyt edellisestä arviosta ja minkälaisia askeleita kohti hiilineutraaliutta voisit seuraavaksi ottaa?

Päästöttömän päivän kunniaksi voisit ottaa tavaksi kompensoida omat välttämättömät vuosittaiset kasvihuonepäästösi. Osoitteesta https://offset.climateneutralnow.org löytyy erinomaisia YK:n sertifioimia päästövähennyskohteita. Voit valita maatalous- biomassaenergia-, jätehuolto-, liikenne-, vesi-, tuuli- aurinkoenergia- ym. hankkeista. Hinnat ovat n. 0,50 – 5,00 USD/tonni, joten jopa reilusti alle kympillä voi kompensoida yhden hengen keskimääräisen n. 13 tonnin vuosittaisen kasvihuonepäästölastin.

Jos vietät tänä vuonna ensimmäisen kerran Päästötöntä päivää, juhlista sitä allekirjoittamalla ilmastolupaus. Se on hieno lahja maapallon tulevaisuudelle.

cnn-logo

Hannele Eklund

Saatat tykätä